Etiquette op de werkvloer: DO’s en DON’ts bij je stage of eerste werkdag

    

Start jij binnenkort op je eerste werkdag, maar weet je niet goed wat je kan verwachten? Met deze tips ben je alvast zeker dat je een goede eerste indruk achterlaat. We sommen voor jou enkele DO’s en DON’ts op!

Een sterke eerste indruk

Een werkomgeving vereist een professionele houding. Dit gaat zowel op voor gedrag als voor je uitstraling. Om te beginnen zorg je best dat je bent gewassen en niet ruikt naar sigaretten of dat pintje teveel dat je gisteren bestelde om te vieren dat je mag starten. Uitdagende kledij of kledij met gaten of vlekken is geen goed idee. De eerste indruk begint vaak zelfs vóór de eerste ontmoeting. Let dus ook dat de foto’s die je online plaatst geen verkeerd beeld kunnen geven.

Kom niet te laat, maar ook niet te vroeg. Als je de naam en het telefoonnummer van de contactpersoon als in je gsm hebt staan, kan je snel even bellen om te melden dat je ziek bent of wat later zal toekomen. Stap met een glimlach binnen. Ook al ben je enthousiast, het is niet nodig andermans handen plat te knijpen, een professionele handdruk volstaat (als corona dat toelaat).

Om echt te scoren, zoek je alvast wat informatie op over de organisatie. Probeer niet betweterig over te komen, het is niet de bedoeling dat jij de hele historiek uitlegt aan de werknemer die er al ettelijke jaren aan het werk is.

Aan het werk! 

Op een eerste werkdag komt er heel wat informatie op je af. Neem een schrift bij de hand en noteer zoveel mogelijk belangrijke zaken, zodat je achteraf niet 10 keer hetzelfde moet vragen. Weet wel, vragen mag, hoor! Als je echt niet zeker bent, vraag je het beter een 2e keer en schrijf je het in detail op, zodat je later geen fouten maakt. Merk je dat je toch met heel wat vragen achterblijft? Groepeer ze dan, zodat je toch niet eindigt met 10 bezoekjes aan je leidinggevende.

Heb je even niets te doen? Toon je engagement en vraag of er nog iets kan gebeuren. Leg je gsm weg. Deze heb je waarschijnlijk niet nodig op die eerste werkdag.

Confidentialiteit is belangrijk: wanneer je met gegevens van klanten of werknemers bezig bent, moet deze informatie niet worden gedeeld met anderen. Gaat de telefoon? Neem dan vriendelijk op. Probeer zelfs al een zinnetje waarin je jezelf en de organisatie kort vernoemt. Als je extra je best wil doen, kan je al enkele Franse of Engelse zinnen oefenen, zodat je ook de anderstalige klanten met gemak kan doorverbinden.

Moe en voldaan

Op het einde van die eerste werkdag zal je wel uitgeput zijn! Toon toch wat engagement door die laatste taak af te werken en niet klokslag te vertrekken. Wees ook eerlijk met jezelf: heb je deze middag 2 uur pauze genomen, haal dan toch eerst wat werk in voor je huiswaarts keert. Even melden dat je vertrekt en een bedankje voor de kans zal zeker worden geapprecieerd!

Let’s do this!

Hoe heb jij jouw eerste werkdag ervaren? Hebben deze tips geholpen of heb jij nog andere ideeën? Laat het ons zeker weten!

Voor meer informatie, tips of vacatures, contacteer onze Sourcing Consultant Tine Wambacq via twambacq@verpoucke.com.

    

 

WE WORK EVERYWHERE IN BELGIUM

Enghien Office

Drève de Catulas 5

7850 Enghien

Tél: +32 (0)2 3971200

MeetDistrict - Ghelamco Arena

Ottergemsesteenweg Zuid 808, b300

9000 Gand

Tél: +32 (0)9 2742571

Ce site Web utilise des cookies pour vous garantir la meilleure expérience sur notre site Web. https://www.verpoucke.com/verpoucke-privacy-statement Plus d'informations Ok, j'accepte